• 1

Tongenslijpers

13 april 2019 - Tongenslijperstocht

Op Zaterdag 13 april gaat onze 27ste editie van de Tongenslijperstocht door in Denderbelle, deelgemeente van Lebbeke. Binnenkort kan je hieronder de nieuwe informatie vinden van onze Tongenslijperstocht

Onze parkoersmeester Ludo Pissens had in 2018 mooie parkoers voor ons uitgetekend:

De 6km:

Hier duiken we direct het natuurreservaat Denderbellebroek in. Dit natuurreservaat is sinds 2003 officieel erkend als stiltegebied. Het is een zeer open gebied met een randzone van populier en elzenbossen. Bij hoge waterstand van de Dender en overstromingsgevaar wordt het Broek als potpolder gebruikt. Wij wandelen via rustige wegels rondom dit gebied en de dijken die Denderbelle beschermen tegen wateroverlast langs de pittoreske kerk Sint Martinuskerk naar de aankomst.

De 12km:

Vertrekt via het dorp met zijn mooi gerestaureerd gemeentehuis, waar we ook het Beeld van de “Tongenslijpers” kunnen bewonderen. Dit beeld van kunstenaar Patrick Heuvinck symboliseert de laster en achterklap die liefst aan banden wordt gelegd in onze maatschappij en veel onheil kan aanrichten. We stappen de natuur in langs de boerderij van de abdij aan ‘t Motteken en de nu keurig gesnoeide fruitbomen, via het Kasteeldomein van Wieze naar de rustpost. Na de rustpost stappen we tot de aankomst volledig in het groen. We doorkruisen het Natuurleerpad, de oevers van de Dender en volgen een gedeelte van de Vossenwegelroute.

De 18km:

Volgt eerst de lus van de 12km. In Wieze stappen ze langs de mooie lus van het natuurreservaat Hannaerden. Dit natuurreservaat ligt in een drassig gebied in de vallei van de Pasbeek. In Hannaerden zorgt een vlonderpad dat we kunnen wandelen door dit kleine en rustig natuurgebied. Vroeg in de ochtend of bij valavond kan men hier zelfs reeën spotten. Langs rustige wegels bereiken we de Chocoladefabriek Callebaut waar de lekkere geur je neus streelt en zo weer de rustpost bereiken. Na de rustpost voegen de wandelaars zich weer bij de 2 de lus van de 12km.

De 24km:

Maakt eerst de groene lus van de 6km, en volgt dan verder het parcours van de 18km.

Als Lebbeekse wandelclub zorgen wij ervoor dat elke deelgemeente eens per jaar in de kijker geplaatst wordt. Voor de 26ste maal reikt het landelijke Denderbelle ons het parkoers aan voor de Tongenslijperstocht. De naam verwijst naar een driedelige beeldengroep. Dit beeld van kunstenaar Patrick Heuvinck symboliseert de laster en achterklap die liefst aan banden wordt gelegd in onze maatschappij en veel onheil kan aanrichten, De wandelaars kunnen dit beeld bewonderen aan het mooi gerestaureerd oud gemeentehuis.

  • Onze 26ste Tongenslijperstocht gaat door met de steun van ons gemeentebestuur.
  • Traditiegetrouw zorgt peperkoek Vondelmolen voor een gezonde versnapering;
  • Om het uur is er ook een verloting van fles streekbier Vicaris.
  • Net zoals verleden jaar zijn er de lekkere pannenkoeken in de startplaats.

Meer info bij Ludo Pissens op 0474 995645

Afdrukken E-mail

Wandelclub Denderklokjes!

Onze naam

  • De stroom de DENDER vloeit door een deelgemeente van Lebbeke, namelijk DENDERbelle
  • Het woord KLOK is een ander woord voor een bel - DenderBELLE
  • Vandaar de naam Dender-Klok, en de afgeleide en beter klinkende naam: DENDERKLOKJES

Door 5 wandeltochten te spreiden over het ganse wandeljaar, bieden we iedere deelnemer een aangenaam en fraai stukje natuur.

Onze tochten worden zodanig uitgestippeld dat ook de bezienswaardigeden van Lebbeke en zijn deelgemeenten in de kijker staan.

Jaarlijks organiseren we 4 avondwandelingen in groepsverband en we maken ook zo'n 4-tal busreizen

Wat kost 1 jaar lidmaatschap

  • 15,00 euro 1ste en 2de lid van het gezin
  • 13,00 euro vanaf het 3de lid van hetzelfde gezin

Aarzel niet en geniet van deze voorwaarden !!!
Wens je meer info, contacteer één van onze bestuursleden.

Bankrekening Denderklokjes Lebbeke:

  • IBAN: BE90 7372 0506 6632

Wie zijn wij?

In november 1988 werd onze wandelclub opgericht onder de naam "Wandel en Jogging Club Denderklokjes".

Eind december 1988 verscheen het eerste clubblad: een wandelkalender voor januari/februari 1989 van 2 pagina's. De eerste wandeltocht werd ingericht op 4 mei 1989 en trok 309 deelnemers. De eerste ledenlijst telde 37 wandelaars, vandaag tellen we 520 leden.

Op onze tochten die we jaarlijks organiseren ontvangen we meer dan 5.000 wandelaars en we groeien nog steeds .....

Het bestuur