• W.J.C. DENDERKLOKJES

  Lebbeekse wandelclub 


 • 1

Pee Klaktocht

16 febr. 2020 - Meer info van de 30ste Pee Klaktocht volgt ....

Pee Klaktocht 2019

Afstanden: 6-12-18 en 24km. Vertrek van 07:30 tot 15:00 uur, er wordt gescand vanaf 07:15 uur.

peeklakDe startplaats is traditiegetrouw het Ontmoetingscentrum te Wieze waar de metalen Prins Carnaval “ de Zot van Wies” goedkeurend staat te staren naar de wandelaars.

flyer peeklaktocht 20190210

Pee Klak was een historische figuur uit Moorsel die leefde van 1860 tot 1929 en daarbij faam vergaarde tot in Brussel. Zo is er een Peeklakbier een Pee Klakstraat en in Wieze onze Pee Klakwandeltocht.

Pee Klak heette Domien Camiel De Rop en was een kleine commerçant die met zijn hondenkar rond toerde en allerlei producten verkocht van worsten en haring tot zalven en geneeskrachtige kruiden. Hij noemde zich ook genezer maar bedroog daarbij soms wel mensen, tot zelfs monniken van de abdij. Hij kreeg zijn bijnaam door de pet die schuin op zijn hoofd stond. Domien was mager, arm en sjofel gekleed. Hij had een vinnig kijkend rechteroog en een bijna dichtgeknepen linkeroog. Zijn stevige snor volgde de richting van zijn scheve pet. Rond de hals droeg hij meestal een stevige sjaal.

De voorbije jaren had onze parkoersmeester vooral oog voor het natuurschoon van Moorsel en het Denderland.

Op deze wandeling gaan we dit jaar richting Lebbeke en de deelgemeente Denderbelle.

Alle afstanden starten via rustige wegen rond de chocolaterie Barry Callebaut, de toonaangevende wereldwijde fabrikant van hoogwaardige cacao en chocoladeproducten, waar de geur van chocolade je neus streelt.

De kortste afstand 6km is een aangepast parcours voor kinderwagens en rolwagens. We wandelen langs de oude heirweg Molenwegel naar de Oktoberhallen, in de periode 1957-1986 vonden hier jaarlijks de bekende oktoberfeesten van brouwerij Van Roy plaats. Bezijden de feestzaal volgen we een smalle doorsteek tot het pittoreske dorpsplein van Wieze met zijn beschermde gotische Sint-Salvadorkerk, 17de eeuwse pastorie en het vroegere café ‘ Oud Gemeentehuis. Via de wegels rond het omwalde Kasteeldomein van Wieze en het kunstwerkje “Wieze in miniuatuur” van een vrijetijdskunstenaar bereiken we de aankomst.


De 12Km stappen de natuur in langs de boerderij van de abdij aan ’t Motteken richting Denderbelle. Na de rustpost Kantine Speelplein in Denderbelle duiken de wandelaars direct het natuurreservaat Bellebroek in, volgen het natuurpad langs de Dender en de Vossenwegelroute, Via het Kasteeldomein van Wieze gaan we langs smalle wegels en rustige baantjes naar de aankomst.


De 18km volgt eerst het parkoer van de 12km maar maken een ommetje langs de oude Heirweg die vroeger de hoofdverbinding was tussen Aalst en Brussel. We stappen via de dijken van wachtbekkens van de Molenstraat in Lebbeke naar de rustpost in jeugdcentrum ’TJoc. Na de rustpost volgen we de baantjes langs van het gehucht Overnest richting rustpost in Denderbelle en wandelen nadien samen met de 12km naar Wieze.


De 24km gaan ook richting Lebbeke maar volgen eerst twee pas nieuw opengestelde trage wegels van de Langeroot en sluiten dan aan op het 18km parkoer na de rustpost gaan ze de volle natuur in richting Vondelstaat en zien in de verte de peperkoek fabriek Vondelmolen. Na de rustpost in Denderbelle volgen ze het parcours van de 12km maar maken aan het Kasteeldomein van Wieze een ommetje via groene wegels naar de Olmendreef met zijn beschermde kapel naar de aankomst.


Bedankt aan de chocoladefabriek Barry Callebaut voor het mogen gebruiken van jullie ruime parking op 500m van de startplaats.

Ook dit jaar belonen wij de deelnemers.

 • Zolang de voorraad strekt is er voor ieder een lekkere, gezonde verrassing van peperkoek Vondelmolen;
 • De brouwerij Vicaris verloot elk uur een fles streekbier.

Ludo Pissens

Afdrukken E-mail

Wandelclub Denderklokjes!

Onze naam

 • De stroom de DENDER vloeit door een deelgemeente van Lebbeke, namelijk DENDERbelle
 • Het woord KLOK is een ander woord voor een bel - DenderBELLE
 • Vandaar de naam Dender-Klok, en de afgeleide en beter klinkende naam: DENDERKLOKJES

Door 5 wandeltochten te spreiden over het ganse wandeljaar, bieden we iedere deelnemer een aangenaam en fraai stukje natuur.

Onze tochten worden zodanig uitgestippeld dat ook de bezienswaardigeden van Lebbeke en zijn deelgemeenten in de kijker staan.

Jaarlijks organiseren we 4 avondwandelingen in groepsverband en we maken ook zo'n 4-tal busreizen

Wat kost 1 jaar lidmaatschap

 • 17,00 euro 1ste en 2de lid van het gezin
 • 15,00 euro vanaf het 3de lid van hetzelfde gezin

Aarzel niet en geniet van deze voorwaarden !!!
Wens je meer info, contacteer één van onze bestuursleden.

Bankrekening Denderklokjes Lebbeke:

 • IBAN: BE90 7372 0506 6632

Wie zijn wij?

In november 1988 werd onze wandelclub opgericht onder de naam "Wandel en Jogging Club Denderklokjes".

Eind december 1988 verscheen het eerste clubblad: een wandelkalender voor januari/februari 1989 van 2 pagina's. De eerste wandeltocht werd ingericht op 4 mei 1989 en trok 309 deelnemers. De eerste ledenlijst telde 37 wandelaars, vandaag tellen we meer dan 600 leden.

Op onze tochten die we jaarlijks organiseren ontvangen we meer dan 5.000 wandelaars en we groeien nog steeds .....

Het bestuur