• W.J.C. DENDERKLOKJES

  Lebbeekse wandelclub 


 • 1

Pee Klaktocht

16 febr. 2020

Pee Klaktocht 2020

Afstanden: 6-12-18 en 24km. Vertrek van 07:30 tot 15:00 uur, er wordt gescand vanaf 07:15 uur.

peeklakDe startplaats is traditiegetrouw het Ontmoetingscentrum te Wieze waar de metalen Prins Carnaval “ de Zot van Wies”, ontworpen door de vader van ons lid Gert De Meester.

flyer peeklaktocht 20200216

Pee Klak was een historische figuur uit Moorsel die leefde van 1860 tot 1929 en daarbij faam vergaarde tot in Brussel. Zo is er een Peeklakbier een Pee Klakstraat en in Wieze onze Pee Klakwandeltocht. Pee Klak heette Domien Camiel De Rop en was een kleine commerçant die met zijn hondenkar rond toerde en allerlei producten verkocht van worsten en haring tot zalven en geneeskrachtige kruiden. Hij noemde zich ook genezer maar bedroog daarbij soms wel mensen, tot zelfs monniken van de abdij. Hij kreeg zijn bijnaam door de pet die schuin op zijn hoofd stond. Domien was mager, arm en sjofel gekleed. Hij had een vinnig kijkend rechteroog en een bijna dichtgeknepen linkeroog. Zijn stevige snor volgde de richting van zijn scheve pet. Rond de hals droeg hij meestal een stevige sjaal.

Dit jaar heeft onze parcoursmeester gekozen voor een totaal vernieuwde parcours en gaan het natuurschoon van de Faluintjesstreek richting van Moorsel en het natuurreservaat Hannaerden verkennen. Dit natuurreservaat ligt in een drassig gebied in de vallei van de Pasbeek dat qua fauna en flora veel te bieden heeft. De 18 en de 24 km maken ook nog een lus langs het geboortehuis van Pee Klak.
Alle afstanden eindigen via rustige wegen rond de chocolaterie Barry Callebaut, de toonaangevende wereldwijde fabrikant van hoogwaardige cacao en chocoladeproducten, waar de geur van chocolade je neus streelt.

Op de kortste afstand 6 km is een aangepast parcours voor kinderwagens en rolwagens. We wandelen langs de oude heirweg die vroeger Aalst met Dendermonde verbond langs een privédomein van een groot fruitbedrijf en de wegels van Hannaerden naar de rustpost Tinnenhoek. Daar staan onze medewerkers klaar om de wandelaars rust en herstel te bieden. Ze smeren er overheerlijke broodjes en serveren o.a. lekkere verse soep. Na de ruspost keren zij terug langs rustige baantjes naar de aankomst.

De 12 km volgen eerst een gedeelte van de 6 km maar we kiezen dan resoluut voor de veldwegels en kleine bosjes van de heuvelachtige Faluinjesstreek, via de achterzijde van de dorpskern van Moorsel bereiken we rustpost. Langs de dorpskern van Moorsel en de oogstrelende natuur gaan we samen met de andere afstanden naar de aankomst.

De 18 km maakt eerst dezelfde lus van de 12 km. Na de rustpost wandelen ze langs de prachtige omwalling van het waterkasteel van Moorsel en ook langs het geboortehuis van Pee Klak in de straat genoemd naar hem, en sluiten weer aan op de 2de lus van de 12 km en gaan naar de rustpost Tinnenhoek.
Nadien met zicht op de mooi gerestaureerde St. Stefanuskapel wandelen we langs de onlangs geopende nieuwe wegels van het Schuurken en de Langeroot naar de aankomst.

De 24 km maakt eerst een lus die rond het kasteeldomein van Wieze gaat, en via de wegel die langs het nieuw aangelegd geboortebos naar de dijk naast de Dender loopt, richting Aalst en keren terug naar de dorpskern van Wieze met o.a. de beschermde Gotische Sint Salvatorkerk, het Oude Gemeentehuis, de Pastorie en den Dikken Eik en het Kasteel van Wieze wandelen we naar de rustpost in de startplaats. Nadien volgen zij de parcours van de 18 km.


Bedankt aan de chocoladefabriek Barry Callebaut voor het openstellen van jullie ruime parking op 500m van de startplaats.

Ook dit jaar belonen wij de deelnemers:

 • Zolang de voorraad strekt is er voor ieder een lekkere, gezonde verrassing van peperkoek Vondelmolen.
 • De brouwerij Vicaris verloot elk uur een fles streekbier.

Ludo Pissens

Afdrukken E-mail

Wandelclub Denderklokjes!

Onze naam

 • De stroom de DENDER vloeit door een deelgemeente van Lebbeke, namelijk DENDERbelle
 • Het woord KLOK is een ander woord voor een bel - DenderBELLE
 • Vandaar de naam Dender-Klok, en de afgeleide en beter klinkende naam: DENDERKLOKJES

Door 5 wandeltochten te spreiden over het ganse wandeljaar, bieden we iedere deelnemer een aangenaam en fraai stukje natuur.

Onze tochten worden zodanig uitgestippeld dat ook de bezienswaardigeden van Lebbeke en zijn deelgemeenten in de kijker staan.

Jaarlijks organiseren we 4 avondwandelingen in groepsverband en we maken ook zo'n 4-tal busreizen

Wat kost 1 jaar lidmaatschap

 • 17,00 euro 1ste en 2de lid van het gezin
 • 15,00 euro vanaf het 3de lid van hetzelfde gezin

Aarzel niet en geniet van deze voorwaarden !!!
Wens je meer info, contacteer één van onze bestuursleden.

Bankrekening Denderklokjes Lebbeke:

 • IBAN: BE90 7372 0506 6632

Wie zijn wij?

In november 1988 werd onze wandelclub opgericht onder de naam "Wandel en Jogging Club Denderklokjes".

Eind december 1988 verscheen het eerste clubblad: een wandelkalender voor januari/februari 1989 van 2 pagina's. De eerste wandeltocht werd ingericht op 4 mei 1989 en trok 309 deelnemers. De eerste ledenlijst telde 37 wandelaars, vandaag tellen we meer dan 600 leden.

Op onze tochten die we jaarlijks organiseren ontvangen we meer dan 5.000 wandelaars en we groeien nog steeds .....

Het bestuur

 • Voorzitter: Ludo Pissens
 • Secretaris: Dany Mertens
 • Penningmeester: L. Vandemeerssche
 • Feest/Catering: Annitta Van Den Vreken
 • Bestuurslid: Ingrid Van Den Broeck
 • Busreizen: Dany Mertens
 • Parkoursmeester: Ludo Pissens
 • Kledij: Lisette Goeman
 • Materiaal: Paul Van Kerckhove
 • Organisatie-tochten: Dominique Verbeeck