• 1

Pee Klaktocht

12 febr. 2017 - Voorstelling van de 27ste Pee Klaktocht

Afstanden: 6-12-18 en 22km. Vertrek van 8 uur tot 15 uur.

peeklakDe startplaats is traditiegetrouw het Ontmoetingscentrum te Wieze waar de metalen Prins Carnaval “ de Zot van Wies” goedkeurend staat te staren naar de wandelaars.

Pee Klak was een historische figuur uit Moorsel die leefde van 1860 tot 1929 en daarbij faam vergaarde tot in Brussel. Zo is er een Peeklakbier een Pee Klakstraat en in Wieze onze Pee Klakwandeltocht. Pee Klak heette Domien Camiel De Rop en was een kleine commerçant die met zijn hondenkar rond toerde en allerlei producten verkocht van worsten en haring tot zalven en geneeskrachtige kruiden. Hij noemde zich ook genezer maar bedroog daarbij soms wel mensen, tot zelfs monniken van de abdij. Hij kreeg zijn bijnaam door de pet die schuin op zijn hoofd stond. Domien was mager, arm en sjofel gekleed. Hij had een vinnig kijkend rechteroog en een bijna dichtgeknepen linkeroog. Zijn stevige snor volgde de richting van zijn scheve pet. Rond de hals droeg hij meestal een stevige sjaal.

De voorbije jaren had onze parkoersmeester vooral oog voor het natuurschoon van Moorsel en het Denderland. Dit jaar gaan we richting onze deelgemeente Denderbelle en wegels in Lebbeke.
Alle afstanden starten onmiddellijk de natuur in rond het omwalde Kasteeldomein van Wieze en het kunstwerkje “Wieze in miniuatuur” bereiken we het centrum van Wieze.
Op het einde van alle afstanden wandelen we rond de chocolaterie Barry Callebaut, de toonaangevende wereldwijde fabrikant van hoogwaardige cacao en chocoladeproducten, waar de geur van chocolade je neus streelt.

peeklaktocht1

De kortste afstand 6km, dit is een aangepaste omloop voor rolwagens en kinderwagens. We wandelen verder langs het pittoreske dorpsplein van Wieze met zijn beschermde gotische Sint-Salvadorkerk, 17de eeuwse pastorie en het vroegere café “ Oud gemeentehuis” dat nu volledig is gerestaureerd en omgebouwd is tot een taverne, langs kerkwegels naar de Oktoberhallen. In de periode 1957-1986 vonden hier jaarlijks de bekende Oktoberfeesten van brouwerij Van Roy plaats. Op de plaats waar vroeger de brouwerij stond is nu een moderne woonwijk gebouwd via de oude Heirweg Molenwegel keren we terug naar de aankomst.

De 12km gaan verder de natuur in via de Vossenwegelroute en het natuurpad langs de Dender door het natuurreservaat Bellebroek naar de rustpost in het Buurthuis De Brouwerij in Denderbelle. Na de rustpost gaan we richting ’t Motteken waar de oude boerderij van de Abdij van Dendermonde kunnen bewonderen. Via smalle wegels en rustige baantjes bereiken we de aankomst.

peeklaktocht2

Wie voor de 18km opteert volgt eerst de lus van de 12 km. Na de rustpost volgen we baantjes van het gehucht Overnest naar de rustpost ’T JOC in Lebbeke. Na de rustpost stappen we via wegels van de wachtbekkens van de Molenstraat langs de oude Heirweg die vroeger de verbinding was tussen Brussel en Aalst samen met de andere afstanden naar de aankomst.
De 22km gaan ook eerst richting Denderbelle. 

peeklaktocht3

Volgen dan na de rustpost de 18km maar maken nog een ommetje door de natuur van het Vondelbekken en zien in de verte de peperkoek fabriek van onze sponsor Vondelmolen om zo de rustpost te bereiken. Na de ruspost ’T JOC gaan we samen met de 18km langs de wachtbekkens maar stappen verder naar de pas opengestelde trage wegels van de Langeroot naar de aankomst.

 • Op deze tocht wordt er elektronisch ingeschreven.
 • Onze dank gaat uit naar de chocoladefabriek Barry Callebaut voor het beschikbaar stellen van hun ruime parking op 500m van de startplaats.
 • Ook dit jaar belonen wij de deelnemers. Zolang de voorraad strekt is er voor ieder een lekkere, gezonde verrassing van peperkoek Vondelmolen. De brouwerij Vicaris verloot elk uur een fles streekbier.

Ludo Pissens

Afdrukken E-mail

Wandelclub Denderklokjes!

Onze naam

 • De stroom de DENDER vloeit door een deelgemeente van Lebbeke, namelijk DENDERbelle
 • Het woord KLOK is een ander woord voor een bel - DenderBELLE
 • Vandaar de naam Dender-Klok, en de afgeleide en beter klinkende naam: DENDERKLOKJES

Door 5 wandeltochten te spreiden over het ganse wandeljaar, bieden we iedere deelnemer een aangenaam en fraai stukje natuur.

Onze tochten worden zodanig uitgestippeld dat ook de bezienswaardigeden van Lebbeke en zijn deelgemeenten in de kijker staan.

Jaarlijks organiseren we 4 avondwandelingen in groepsverband en we maken ook zo'n 4-tal busreizen

Wat kost 1 jaar lidmaatschap

 • 15,00 euro 1ste en 2de lid van het gezin
 • 13,00 euro vanaf het 3de lid van hetzelfde gezin

Aarzel niet en geniet van deze voorwaarden !!!
Wens je meer info, contacteer één van onze bestuursleden.

Bankrekening Denderklokjes Lebbeke:

 • IBAN: BE90 7372 0506 6632

Wie zijn wij?

In november 1988 werd onze wandelclub opgericht onder de naam "Wandel en Jogging Club Denderklokjes".

Eind december 1988 verscheen het eerste clubblad: een wandelkalender voor januari/februari 1989 van 2 pagina's. De eerste wandeltocht werd ingericht op 4 mei 1989 en trok 309 deelnemers. De eerste ledenlijst telde 37 wandelaars, vandaag tellen we 520 leden.

Op onze tochten die we jaarlijks organiseren ontvangen we meer dan 5.000 wandelaars en we groeien nog steeds .....

Het bestuur

 • Voorzitter: Ludo Pissens
 • Secretaris: Dany Mertens
 • Penningmeester: L. Vandemeerssche
 • Feest/Pers: Annitta Van Den Vreken
 • Communicatie: Ingrid Van Den Broeck
 • Busreizen: Dany Mertens
 • Parkoermeester: Ludo Pissens
 • Kledij: Ann Van Hemelrijck
 • Materiaal: Paul Van Kerckhove