fbpx
 • 1

Dender-scheldetocht

28 juli 2024

Voorstelling 35ste Dender- en Scheldetocht op zondag 28 juli 2024

 • De startplaats: CC De Biekorf, Stationsstraat 23 te 9280 Lebbeke.

 • Afstanden:

6 – 10 -- 13 – 18 – 24 – 32 – 42 en 50 km.

 • Vertrek van 6 uur tot 15 uur

Op deze 35ste Dender en Scheldetocht lopen alle wandelingen op het grondgebied Groot Lebbeke en wandelen we zowel in deelgemeenten Denderbelle en Wieze alsook in de parochie Heizijde. Wij garanderen de wandelaars dat 85% van de wandelpaden gaan langs rustige en mooie veldwegels.

De 6km is een aangepast parcours voor onze rolstoelgebruikers & minder validen. Deze wandelaars verkennen onze prachtige wachtbekkens die onze gemeente rijk is. De primaire functie van deze wachtbekkens is waterberging. Bij toenemende waterdruk en bij overstromingsgevaar doet de wachtbekkens dienst als tijdelijke buffer, gaan dan naar de rustpost in het sportstadion en wandelen nadien naar de aankomst.

De 10km volgen eerst de route van de 6km en maken na de rustpost nog een mooie lus langs het geboortebos van Heizijde en gaan dan richting de aankomst.

De 12km wandelen langs de beschermde dorpskern met de zijn mooie Onze –Lieve –Vrouwkerk en het mooie Kasteel Van Lebbeke gebouwd in neoclassicistische stijl. In 1913 liet de invloedrijke brouwersfamilie Du Bois het statige bordes en kasteeltoren met belvedère toevoegen. Dit kasteel is een beschermd monument. Nu is het een feestzaal. We stappen verder naar de wachtbekkens in Hof Ter Varen volgen dan de nieuwe wandelweg Hof ter Zeebroeck, waar je van op afstand de lekkere geur van de Chocolaterie Barry Callebaut kunt ruiken naar de rustpost in het Ontmoetingscentrum van Wieze. Na het nuttigen van een lekker streekbiertje van Vicaris en of een broodje stappen we via groene landelijke wegels met zicht op de boerderij van de abdij van de vroegere paters van Dendermonde en het kasteeldomein van Wieze terug richting aankomst.

De 18km volgt het parcours van de 12 km maar maakt nog een extra lus in Wieze. We gaan langs de HH Salvatorkapel naar de natuurparel “Hannaerden”, via een brugje over de Pasbeek bereiken we een houten vlonderpad langs een rietveld en moerasbosjes en langs de omwalling van het kasteel van Wieze het prachtige natuurleerpad en het nieuw aangelegd geboortebos bereiken we de dorpskern van het pittoreske Wieze wandelen we naar de rustpost. Samen met de 12 km keren we terug naar de aankomst.

De 24km volgt eerst het traject van de 6 km met rustpost in de startplaats en volgen dan het parcours van de 18 km.

De 32km heeft hetzelfde parcours als de 24km maar maakt na de rustpost in Wieze nog een extra lus, met als rustpost het “Varkensmuseum” in Herdersem, daarna volgt een volledige groene lus langs de boorden van de Dender.

De 42km wandelen eerst een lus naar het natuurgebied Heistergem en voert je langs de meest verscheiden stukjes natuur zoals poelen en een heuse vijver met een vogelkijkwand, rietkraagjes, oudere en jongere boscomplexen en heel wat grasland en woeste gronden die ecologisch worden beheerd door schapen grasbegrazing. Na de rustpost in het sportstadion verkennen de wandelaars het pas opnieuw aangelegd Poelbos en de onlangs geopende talrijke nieuwe wegels, en bereiken de startplaats als rustpost. Nadien volgen zij het parcours van de 18km.

Na het succes de twee vorige edities richten we weer een 50km in, ideaal als voorbereiding op de Dodentocht. Starten kan van 6 uur tot 8 uur. Zij volgen het parcours van de 42 km maar maken na de rustpost in Wieze een lus naar het natuurlandschap Beneden- Dender is van oudsher een overstromingsgebied tussen Aalst en Dendermonde. Tal van planten en dieren vinden hier hun leefgebied, het omvat oude Dendermeanders, overstromingszones, bossen, meersen en knotwilgenrijen.


In de startplaats kan je ook genieten van een lekker ijsje en een pakje frietjes.

 • Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis! Voor hen is er een fotozoektocht met een leuke beloning voorzien!
 • Auto ruime parking 500m van de start. Trein lijn Dendermonde – Brussel station 500m van de start.
 • Zolang de voorraad strekt geven we een gezonde versnapering van peperkoek Vondelmolen en is er ook om het uur een verloting van een fles streekbier van Vicaris.

De Denderklokjes hopen dat jullie van deze wandeltocht zullen genieten.

Ludo Pissens

Afdrukken E-mail

Wandelclub Denderklokjes Lebbeke vzw

Onze naam

 • De stroom de DENDER vloeit door een deelgemeente van Lebbeke, namelijk DENDERbelle
 • Het woord KLOK is een ander woord voor een bel - DenderBELLE
 • Vandaar de naam Dender-Klok, en de afgeleide en beter klinkende naam: DENDERKLOKJES
Ondernemingsnummer: 0775826388

Door 5 wandeltochten te spreiden over het ganse wandeljaar, bieden we iedere deelnemer een aangenaam en fraai stukje natuur.

Onze tochten worden zodanig uitgestippeld dat ook de bezienswaardigeden van Lebbeke en zijn deelgemeenten in de kijker staan.

Jaarlijks organiseren we 4 avondwandelingen in groepsverband en we maken ook zo'n 4-tal busreizen

Wat kost 1 jaar lidmaatschap

 • 17,00 euro 1ste en 2de lid van het gezin
 • 15,00 euro vanaf het 3de lid van hetzelfde gezin

Aarzel niet en geniet van deze voorwaarden !!!
Wens je meer info, contacteer één van onze bestuursleden.

Bankrekening Denderklokjes Lebbeke

 • BE96 7330 6248 4905 - BIC KREDBEBB

Wie zijn wij?

In november 1988 werd onze wandelclub opgericht onder de naam "Wandel en Jogging Club Denderklokjes".

Eind december 1988 verscheen het eerste clubblad: een wandelkalender voor januari/februari 1989 van 2 pagina's. De eerste wandeltocht werd ingericht op 4 mei 1989 en trok 309 deelnemers. De eerste ledenlijst telde 37 wandelaars, vandaag tellen we meer dan 600 leden.

Op onze tochten die we jaarlijks organiseren ontvangen we meer dan 5.000 wandelaars en we groeien nog steeds .....

Het bestuur

 • Voorzitter: Ludo Pissens
 • Secretaris: Dany Mertens
 • Penningmeester: L. Vandemeerssche
 • Feest/Catering: Annitta Van Den Vreken
 • Bestuurslid: Ingrid Van Den Broeck
 • Busreizen: Dany Mertens
 • Parkoursmeester: Ludo Pissens
 • Kledij: Lisette Goeman
 • Materiaal: Paul Van Kerckhove
 • Social media: Lesley Van Sande
 • Logistiek: Steven Michiels