fbpx

Dender-scheldetocht

31 juli 2022

Onze 33ste Dender- en Scheldetocht op 31 juli 2022

 • De startplaats: CC De Biekorf, Stationsstraat 23 te 9280 Lebbeke.

Op deze wandeling organiseert onze club de regionale wandeldag 2022 van Oost-Vlaanderen

Dender- en Scheldetocht 31 juli 2022 - afstanden

 • Afstanden:

6 – 10 -- 13 – 18 – 24 – 32 – 42 en 50 km.

 • Vertrek van 6 uur tot 15 uur

Op onze 33ste Dender en Scheldetocht lopen al onze wandelingen op het grondgebied Groot Lebbeke en wandelen we zowel in onze deelgemeenten Denderbelle en Wieze alsook in onze parochie Heizijde. Wij garanderen de wandelaars dat 85% van de wandelpaden gaan langs rustige en mooie veldwegels.

Dender- en Scheldetocht 31 juli 2022


De 6 km is een aangepast parcours voor onze rolstoelgebruikers & minder validen. Deze wandelaarsverkennen het pas opnieuw aangelegd Poelbos en de onlangs geopende talrijke nieuwe wegels, bereiken dan het geboortebos in Heizijde en gaan dan richting aankomst.
De 13 km wandelen langs groene landelijke wegels met zicht op de boerderij van de abdij van de vroegere paters van Dendermonde en het kasteeldomein van Wieze naar de rustpost in het Ontmoetingscentrum van Wieze. Na het nuttigen van een lekker streekbiertje van Vicaris en of een broodje keren we terug richting aankomst waar je van op afstand de lekkere geur van de Chocolaterie Barry Callebaut kunt ruiken. Langs de oude Heirweg Aalst – Dendermonde en de wachtbekkens Hof Ter Varen bereiken we de beschermde dorpskern met de zijn mooie Onze–Lieve–Vrouwkerk. Voor de dorpskern bevindt zich het mooie Kasteel Van Lebbeke gebouwd in neoclassicistische stijl. In 1913 liet de invloedrijke brouwersfamilie Du Bois het statige bordes en kasteeltoren met belvedère toevoegen. Dit kasteel is een beschermd monument. Nu is het een restaurant.

De 18 km volgt het parcours van de 13 km maar maakt nog een extra lus in Wieze. Langs de omwalling van het kasteel van Wieze en het prachtige natuurleerpad en het nieuw aangelegd geboortebos bereiken we de dorpskern van het pittoreske Wieze. We gaan langs de HH Salvatorkapel naar de natuurparel Hannaerden, via een brugje over de Pasbeek bereiken we een houten vlonderpad langs een rietveld en moerasbosjes en wandelen we terug we naar de rustpost. Samen met de 12 km keren we terug naar de aankomst.

De 24 km volgt eerst het traject van de 6 km met rustpost in de startplaats en volgen dan het parcours van de 18 km.

De 32 km heeft hetzelfde parcours als de 24 km maar maakt na de rustpost in de visvijver D’Hoeve een extra mooie lus langs de kastelen De Naeyer en Heisyde. De deelnemers wandelen verder naar de wachtbekkens aan de Fochelstraat.De primaire functie van deze wachtbekkens is waterberging. Bij toenemende waterdruk en bij overstromingsgevaar doet de wachtbekkens dienst als tijdelijke buffer. Na de rustpost in de startplaats volgen zij verder het parcours van de 18 km.

De 42 km heeft hetzelfde parcours als de 32 km maar lopen eerst een lus naar het natuurgebied Heistergem en voert je langs de meest verscheiden stukjes natuur zoals poelen en een heuse vijver met een vogelkijkwand, rietkraagjes, oudere en jongere boscomplexen en heel wat grasland en woeste gronden die ecologisch worden beheerd door grasbegrazing.

Voor het eerst richten wij een 50 km in, ideaal als voorbereiding op de Dodentocht. Starten kan van 6 uur tot 9 uur. Zij volgen het parcours van de 42 km maar maken na de rustpost een lus naar het natuurlandschap Beneden- Dender is van oudsher een overstromingsgebied tussen Aalst en Dendermonde. Tal van planten en dieren vinden hier hun leefgebied, het omvat oude Dendermeanders, overstromingszones, bossen, meersen en knotwilgenrijen.


 • Voor de Kids is er zoektocht en de – 12-jarigen stappen gratis mee.
 • Auto ruime parking 500m van de start. Trein lijn Dendermonde – Brussel station 500m van de start.

Onze Club voorziet om 15.30 uur in de startzaal een prijsuitreiking aan de 10 wandelclubs met het hoogst aantal deelnemers.
Zolang de voorraad strekt geven we een gezonde versnapering van peperkoek Vondelmolen en is er ook om het uur een verloting van een fles streekbier van Vicaris.

De Denderklokjes hopen dat jullie van deze wandeltocht zullen genieten.

Ludo Pissens

©Walking Magazine 31 (juni 2022)

Afdrukken E-mail

Wandelclub Denderklokjes Lebbeke vzw

Onze naam

 • De stroom de DENDER vloeit door een deelgemeente van Lebbeke, namelijk DENDERbelle
 • Het woord KLOK is een ander woord voor een bel - DenderBELLE
 • Vandaar de naam Dender-Klok, en de afgeleide en beter klinkende naam: DENDERKLOKJES
Ondernemingsnummer: 0775826388

Door 5 wandeltochten te spreiden over het ganse wandeljaar, bieden we iedere deelnemer een aangenaam en fraai stukje natuur.

Onze tochten worden zodanig uitgestippeld dat ook de bezienswaardigeden van Lebbeke en zijn deelgemeenten in de kijker staan.

Jaarlijks organiseren we 4 avondwandelingen in groepsverband en we maken ook zo'n 4-tal busreizen

Wat kost 1 jaar lidmaatschap

 • 17,00 euro 1ste en 2de lid van het gezin
 • 15,00 euro vanaf het 3de lid van hetzelfde gezin

Aarzel niet en geniet van deze voorwaarden !!!
Wens je meer info, contacteer één van onze bestuursleden.

Bankrekening Denderklokjes Lebbeke

 • BE96 7330 6248 4905 - BIC KREDBEBB

Wie zijn wij?

In november 1988 werd onze wandelclub opgericht onder de naam "Wandel en Jogging Club Denderklokjes".

Eind december 1988 verscheen het eerste clubblad: een wandelkalender voor januari/februari 1989 van 2 pagina's. De eerste wandeltocht werd ingericht op 4 mei 1989 en trok 309 deelnemers. De eerste ledenlijst telde 37 wandelaars, vandaag tellen we meer dan 600 leden.

Op onze tochten die we jaarlijks organiseren ontvangen we meer dan 5.000 wandelaars en we groeien nog steeds .....

Het bestuur

 • Voorzitter: Ludo Pissens
 • Secretaris: Dany Mertens
 • Penningmeester: L. Vandemeerssche
 • Feest/Catering: Annitta Van Den Vreken
 • Bestuurslid: Ingrid Van Den Broeck
 • Busreizen: Dany Mertens
 • Parkoursmeester: Ludo Pissens
 • Kledij: Lisette Goeman
 • Materiaal: Paul Van Kerckhove
 • Organisatie-tochten: Dominique Verbeeck