Dender/Scheldetocht

30 juli 2017

Voorstelling 29ste Dender en Scheldetocht op zondag 30 juli 2017

 • Afstanden 4 - 6 - 12 - 18 - 24 - 32 en 42km.
 • Vertrek van 7 uur tot 15 uur.

flyerdender scheldetocht20170730Voorstelling parcours:

Op onze 29ste Dender en Scheldetocht lopen 90% van onze wandelingen op het grondgebied Groot Lebbeke en wandelen we zowel in onze deelgemeenten Denderbelle en Wieze alsook in onze parochies Heizijde en de Lange Minnestraat. Wij garanderen de wandelaars dat 85% van de wandelpaden gaan langs rustige en mooie veldwegels. Vanuit onze startplaats CC De Biekorf vertrekken alle afstanden richting Denderbelle naar Wieze.

De 4km en 6km is een aangepast parcours voor onze rolstoelgebruikers & minder validen. Deze wandelaars verkennen eerst de mooie Macharisdreef en de wegels van de site De Mot naar de rustpost Jeugdcentrum ‘TJoc en keren terug naar de aankomst via de wachtbekkens van de Hof ter Varen en de beschermde Onze –Lieve –Vrouwkerk en het beschermde dorpsplein. Voor de dorpskern bevindt zich het mooie Kasteel Van Lebbeke gebouwd in neoclassicistische stijl. In 1913 liet de invloedrijke brouwersfamilie Du Bois het statige bordes en kasteeltoren met belvedère toevoegen. Dit kasteel is een beschermd monument. Nu is het een restaurant.dender en scheldetocht

De 12km wandelen langs de wachtbekkens van de Molenstraat en de oude Heirweg Aalst -Dendermonde richting Wieze, waar je van op afstand de lekkere geur van de Chocolaterie Barry Callebaut kunt ruiken. Na de rustpost in Het Ontmoetingscentrum van Wieze keren de wandelaars via landelijke wegen en zicht op de boerderij van de Abdij van Dendermonde en de wegels langs ’t Motteken in Denderbelle terug naar de aankomst.

De 18km gaan via de Macharisdreef en de gekende peperkoekfabriek Vondelmolen naar de wachtbekkens van de Moerstraat naar het natuurreservaat van Denderbelle. Dit overstromingsgebied van de Dender is een laaggelegen complex van natte meersen tot droge weiden met een gezamenlijke oppervlakte van 190 ha. Na de rustpost in het Buurthuis De Brouwerij in Denderbelle duiken de wandelaars direct de natuur in en volgen gedeeltelijk de Vossenwegelroute, de route verbindt 3 natuurgebieden nm. Wiesemeers, Denderbellebroek en Hannaerden, zij vormen samen het erkend natuurreservaat Beneden Dender met het aangrenzend natuurgebied Hogedonk.
Dender en scheldetocht in LebbekeVia het nieuwe knuppelpad, wandelen we verder langs de Dender naar het Natuurleerpad van Wieze en bereiken het Kasteeldomein van Wieze en de geklasseerde Sint-Salvatorkerk gaan we langs smalle wegels en rustige baantjes naar de rustpost in Het Ontmoetingscentrum te Wieze. Vandaar keren ze samen met de 12km terug naar de aankomst.

De 24km volgt het traject van de 18km maar maakt nog een extra lus in Wieze Deze lus gaat richting Moorsel. We trekken onmiddellijk weer de natuur in. Langs talrijke smalle paden, kleine bosjes en de kapel van de Boskant bereiken we de nieuw aangelegde Kruisabeelstraat. We gaan verder langs de mooie wegels achter de vroegere voetbalpleinen van Wieze naar het nieuw aangelegde knuppelpad dat uitkomt aan de Oktoberhallen. Via de dorpswegel bereiken we weer de rustpost in Wieze.

De 32km heeft hetzelfde parcours als de 24km maar maakt na de rustpost in jeugdcentrum ’T Joc nog een landelijke lus richting Heizijde, via de wachtbekkens langs de talrijke nieuwe trage wegels in deze parochie en de kastelen De Naeyer en Heisyde. De primaire functie van deze wachtbekkens is waterberging. Bij toenemende waterdruk en bij overstromingsgevaar doet het wachtbekken dienst als tijdelijke buffer. We wandelen ook langs het Educatief Wilgen Arboretum waar meer dan 100 verschillende wilgensoorten te bewonderen zijn. Dender en scheldetocht in Lebbeke

De 42km stappers volgen het parcours van de 32km maar hebben op het einde nog een extra rustpost in de visput D’Hoeve waar ze nog het mooie Poelbos en het Speelbos volgen en zo de aankomst bereiken. 

Deze afstand is perfect geschikt als voorbereiding op de Dodentocht van Bornem.

Dender en scheldetocht in LebbekeOnze 29ste Dender en Scheldetocht gaat door met de steun van ons gemeentebestuur. Zolang de voorraad strekt geven we een gezonde versnapering van peperkoek Vondelmolen en om het uur is er een verloting van een pakket streekbier Vicaris. Aan de start en aankomstplaats CC De Biekorf is er animatie voorzien.

De Denderklokjes hopen dat jullie van deze wandeltocht zullen genieten.

Ludo Pissens

Afdrukken E-mail

Wandelclub Denderklokjes!

Onze naam

 • De stroom de DENDER vloeit door een deelgemeente van Lebbeke, namelijk DENDERbelle
 • Het woord KLOK is een ander woord voor een bel - DenderBELLE
 • Vandaar de naam Dender-Klok, en de afgeleide en beter klinkende naam: DENDERKLOKJES

Door 5 wandeltochten te spreiden over het ganse wandeljaar, bieden we iedere deelnemer een aangenaam en fraai stukje natuur.

Onze tochten worden zodanig uitgestippeld dat ook de bezienswaardigeden van Lebbeke en zijn deelgemeenten in de kijker staan.

Jaarlijks organiseren we 4 avondwandelingen in groepsverband en we maken ook zo'n 4-tal busreizen

Wat kost 1 jaar lidmaatschap

 • 15,00 euro 1ste en 2de lid van het gezin
 • 13,00 euro vanaf het 3de lid van hetzelfde gezin

Aarzel niet en geniet van deze voorwaarden !!!
Wens je meer info, contacteer één van onze bestuursleden.

Bankrekening Denderklokjes Lebbeke:

 • IBAN: BE90 7372 0506 6632

Wie zijn wij?

In november 1988 werd onze wandelclub opgericht onder de naam "Wandel en Jogging Club Denderklokjes".

Eind december 1988 verscheen het eerste clubblad: een wandelkalender voor januari/februari 1989 van 2 pagina's. De eerste wandeltocht werd ingericht op 4 mei 1989 en trok 309 deelnemers. De eerste ledenlijst telde 37 wandelaars, vandaag tellen we 520 leden.

Op onze tochten die we jaarlijks organiseren ontvangen we meer dan 5.000 wandelaars en we groeien nog steeds .....

Het bestuur

 • Voorzitter: Ludo Pissens
 • Secretaris: Dany Mertens
 • Penningmeester: L. Vandemeerssche
 • Feest/Pers: Annitta Van Den Vreken
 • Communicatie: Ingrid Van Den Broeck
 • Busreizen: Dany Mertens
 • Parkoermeester: Ludo Pissens
 • Kledij: Ann Van Hemelrijck
 • Materiaal: Paul Van Kerckhove