Busreis zondag 14 juni 2020 - Itegem

Overzicht van al onze busreizen

Busreis naar Itegem op zondag 14 juni 2020

Ook onze busreis naar Itegem wordt geannuleerd!

Bij deze uitstap is een variërend Kempisch landschap aan de beurt. Itegem is een zeer oude gemeente. Er was al sprake van Idingaheim in 976 toen het in handen was van de Gentse Sint-Baafsabdij. Het Lam Gods is hier niet te bekijken maar wel de natuur die zich ontwikkeld heeft rond de kronkelende Grote Nete.

Alle afstanden komen in contact met de Netevallei. Je vind er hooilanden, populierenbossen, ruigtes, wilgenstruwelen en graaslanden.
Ook toen de mens hier een cultuurlandschap heeft gevormd was de invloed minimaal te noemen. Houtkanten, bomenrijen, sloten, knotwilgen en bewandelbare dijken wisselen mekaar af.

De 5km is voor rolwagens maar kan natuurlijk ook gewoon bewandeld worden. In dat geval is de 6km iets meer aan te bevelen wegens meer natuur. Bij de 11km komen we al tweemaal langs een rustpost.

Vanaf 17km loop je over Kruiskensberg. Midden in een wandelbos van 10 ha bevindt zich een oude bedevaartsplaats waarvan de oorsprong dateert uit de 13de eeuw. Naast bomen komen een ven, uitgestrekte heide en droge zandgronden aan de beurt. Op dit parcours zijn eveneens twee rustposten voorzien.

Vanaf 21km wordt het provinciaal Groendomein Averegten ingebouwd in het parcours. Hier spelen de monumentale wintereiken de hoofdrol.

Bij de 27km wordt op de tweede rustpost nog een zeer mooie lus gemaakt door de bossen van De Merode waar naaldhout en loofbomen mekaar afwisselen. Een telg van dit adellijk geslacht; Frederic De Merode, was zowat het belangrijkste slachtoffer bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd van 1830. Hij heeft een standbeeld gekregen op het Martelarenplein in Brussel. Hier is het vooral genieten van het uitgestrekte domein van deze familie.

Gezien het tijdsbestek zal de 33km langs het kasteel ‘Hof van Rameyen’ en het parcours van 42km niet voor ons zijn. Als je van onze trip genoten hebt, kun je misschien volgend jaar een persoonlijke uitstap voorzien voor de grote afstanden.

De busreis is alleen bestemd voor leden. We vertrekken stipt om 8:00 uur aan het Administratief Centrum, Flor Hofmanslaan. Best een paar reserveschoenen voorzien om de bus proper te houden in geval van slecht weer.

We vertrekken om 15:30u. voor de terugreis.

Afdrukken E-mail